Zakelijk

Alles over ondernemen

Zo werkt het proces van een maatwerk webapplicatie laten maken 

Als je je bedrijfsprocessen efficiënter wilt inrichten dan bieden webapplicaties vele mogelijkheden. Naast de efficiëntie kun je jouw klanten ook beter van dienst zijn en vaak is een standaardoplossing dan niet toereikend. Het laten maken van een maatwerk webapplicatie is dan de uitkomst. 

Wat is een webapplicatie? 

De definitie van een webapplicatie luidt als volgt: het is een programma (software) dat op een webserver draait en ten alle tijden via de internetbrowser bereikbaar is. In de meeste gevallen moet je inloggen om toegang te krijgen tot het programma waarbij geautomatiseerde processen zijn ingeregeld om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, zoals het gebruiken van service tools, medewerker-, klant en partner portals. 

Ondanks dat een webapplicatie lijkt op een interactieve website, is dit toch niet hetzelfde. Het doel van een website is namelijk het overbrengen van informatie, terwijl een webapplicatie als doel heeft data verzamelen en op te slaan. Achter de schermen beschikt een applicatie ook over een ingewikkelder systeem dan een informatieve website. 

Hieronder enkele oplossingen die je in een maatwerk webapplicatie kunt verwerken:

  • Online agenda’s; 
  • Reserveringssystemen; 
  • Bestelsystemen; 
  • Plansystemen; 
  • Urenregistraties; en 
  • Voorraadbeheersystemen. 

Het proces van een maatwerk webapplicatie laten maken

Het laten bouwen van een maatwerk webapplicatie door HybrIT is een proces en daar gaat tijd overheen en de systemen moeten ook worden getest. Alles begint met de kennismaking, er moet namelijk een vertrouwensband ontstaan. Een wederzijds klik is belangrijk omdat er sprake zal zijn van een langdurige samenwerking. Als de klik er is zullen er strategische sessies volgen waarbij de doelen van jouw bedrijf inzichtelijk worden gemaakt. De doelen moeten namelijk omgezet worden naar het platform en daar ligt dus de basis. Denk hierbij aan wat is de doelgroep, kansen, concurrentie maar ook wat zijn de wensen en verwachtingen van het maatwerk. 

Als er een schets is gemaakt van hoe het platform eruit moet gaan zien dan kunnen functies bepaald gaan worden. Er moet namelijk een functionerend eindproduct geproduceerd worden en de eerste oplevering zal een werkende versie betreffen die getest kan worden in de basis. Dit wordt ook wel een MVP genoemd, oftewel een minimum viable product. Hierbij wordt gekeken welke functies er minimaal nodig zijn, zoals welke gegevens zijn nodig, wat moet de gebruiker kunnen doen in het systeem en wat is daarvoor nodig. 

Als de vervolgstappen bekend zijn kan een tweede oplevering worden gepland waarbij vooral de technische functies zijn ingebouwd. De databeheer en architectuur worden bepaald en later pas het grafische ontwerp als de functies in eerste instantie werkend zijn. 

Als ook het grafische ontwerp af is en alles naar behoren functioneert kan er een lancering plaatsvinden van de maatwerk webapplicatie en kunnen klanten gaan testen. Onderweg kunnen verbeteringen worden gedaan en kan eventueel ook het platform worden uitgebreid als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als klanten vragen naar meer functies, zoals dat ze een voorraadbeheer kunnen inzien. 

Het laten maken van een maatwerk webapplicatie is dus een proces waar diverse stappen in gezet moeten worden waarbij er een langdurige samenwerking wordt gestart op zoek naar een perfect eindproduct.