Zakelijk

Alles over ondernemen

Naar de notaris om een huis te kopen

Ga je een huis kopen? Dan heb je een notaris nodig om van alles te regelen. Maar wat doet de notaris nou allemaal? In deze blog ga je meer lezen over de werkzaamheden van een notaris wanneer je een huis koopt.

Wat doet een notaris allemaal voor jou?

De notaris heeft een aantal taken. Hij is als enige bevoegd om jouw woning over te dragen. Hier heeft hij een notariële akte voor nodig. We hebben het hier dan over een leveringsakte (overdrachtsakte) en de hypotheekakte. Deze 2 zijn beiden verplicht als je een huis gaat kopen met een hypotheek. De leveringsakte is een document waarin officieel is vastgelegd dat de woning en de grond van de verkoper naar de koper gaan. De notaris maakt en tekent de akte samen met jou.

Ook de hypotheekakte hoort bij het sluiten van een hypotheek. Wat staat er in die akte? Hier staat in dat je je nieuwe woning als onderpand aanbiedt in ruil voor de hypotheek. Jijzelf moet de akte ondertekenen, de hypotheekverstrekker (in praktijk is dat de notaris) en de notaris zelf. Daarna schrijft de notaris de hypotheekakte in het Kadaster.

Wat kost een notaris als je een huis gaat kopen?

Een notaris kost natuurlijk geld. de notaris brengt een aantal kosten in rekening. Dit zijn ze:

  • Kosten voor het opstellen van de hypotheek en leveringsakte
  • Inschrijvingskosten van alle akten in de registers van het Kadaster
  • Onderzoekskosten
  • De BTW

De kosten zelf verschilt natuurlijk per notaris. Gemiddeld kan je rekenen op zon €1000 tot €1500 euro voor het kopen van een huis.  

Wat moet je allemaal weten wanneer je een notaris gaat kiezen?

Er zijn een aantal handige dingen die je alvast kan onthouden voordat je een notaris kiest. Dit zijn ze:

  • De notaristarieven zijn vrij. Vraag daarom bij meerdere notarissen een offerte op
  • Vraag de notaris duidelijk in zijn offerte voor welke prijs hij dingen doet
  • Een bestaande woning wordt meestal ‘kosten koper’ verkocht. Dit betekent onder andere dat de koper de notaris betaalt.

Mijn eigen ervaring

Zelf was ik ook op zoek naar een notaris. Ik was op zoek naar een huis en dus ook een notaris. Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij een Notaris in Enschede! Zij hebben mij erg goed geholpen! Mocht je niet in Enschede wonen, dan kan je goed terecht bij VWZ Notarissen!