Zakelijk

Alles over ondernemen

Is je rijbewijs ingevorderd vanwege alcohol gebruik?

Lex Lawyers

Dat je niet moet auto rijden als je alcohol hebt gedronken weet iedereen wel, al is vaak 1 of 2 glazen nog wel geoorloofd. Toch is die grens van de maximale hoeveelheid soms sneller bereikt dat je je realiseert. Daarnaast mogen mensen die hun rijbewijs korter hebben dan 5 jaar minder alcohol drinken dan iemand die al langer in het bezit is van een rijbewijs. Drink je te veel en wordt je staande gehouden door de politie, dan wordt je rijbwijs ingevorderd alcohol. Wat dat betekent? Je bent je rijbewijs kwijt en moet deze weer bij de rechtbank terugvragen.

Rijbewijs ingevorderd vanwege overtreding van de snelheid?

Rijd je te hard en word je hiervoor staande gehouden. Dan is je rijbewijs ingevorderd snelheid en is het niet meer toegestaan om verder te rijden. Niet naar huis op het moment van de aanhouding maar ook de tijd erna mag je de auto niet instappen. Je bent tenslotte niet meer in het bezit van een rijbewijs. Het invorderen van het rijbewijs vindt plaats als een automobilist meer dan vijftig kilometer te hard heeft gereden, voor een brommer is dat het geval bij overschrijding van de snelheid met dertig kilometer per uur. In beide gevallen zeker een aanzienlijke overtreding.

Wat te doen na invordering?

Is je rijbewijs ingevorderd vanwege overmatig alcoholgebruik of een snelheidsovertreding dan voelt dit niet altijd terecht. Het kan in sommige situaties dan ook verstandig zijn om uit te laten zoeken of de invordering terecht was of dat er mogelijk ook een alternatief was. Het kan ook zijn dat je kunt aantonen dat je om zwaarwichtige redenen niet kunt functioneren zonder rijbewijs, dit kan een persoonlijke maar ook een werkgerelateerde reden zijn. In dat geval kun je de rechtbank een verzoekschrift sturen of laten sturen waarin je de situatie uitlegt en vraagt om herstel van de invordering.