Zakelijk

Alles over ondernemen

FTP kabel of UTP kabel? Alles over netwerkkabels

monitorarm

Een FTP kabel is een type netwerkkabel dat veel gebruikt wordt bij het inrichten van netwerken in professionele omgevingen waar veel apparatuur dicht op elkaar gebruikt wordt of staat opgeslagen. FTP betekent Foiled Twisted Pair. Bij deze kabel is dus sprake van een folie dat om een paar aders heen zit om te zorgen voor bescherming tegen straling van zogenaamde elektromagnetische interferentie. We komen in de wereld van netwerkkabels ook UTP kabels tegen. UTP betekent Unshielded Twisted Pair. Het verschil zit hem dus in de bescherming door een folie waarbij de FTP kabel wel bescherming biedt, maar de UTP kabel niet. Of je moet kiezen voor een FTP of een UTP kabel is afhankelijk van jouw specifieke situatie. En om die in te kunnen schatten dien je het een en ander te weten over elektromagnetische interferentie. 

FTP kabel: wat is elektromagnetische interferentie? 

Of we in de praktijk ervoor kiezen gebruik te maken van een FTP of een UTP kabel is dus eigenlijk afhankelijk van de vraag of de bescherming die een FTP kabel biedt ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Om hier een antwoord op te kunnen geven en zo de keuze voor de juiste kabel voor jouw situatie te kunnen maken, is het van belang te begrijpen wat elektromagnetische interferentie precies is en wanneer het voorkomt. Elektromagnetische interferentie, ook wel afgekort tot EMI, is een vorm van elektromagnetische storing die een nadelige invloed kan hebben op de werking van een elektrisch apparaat of netwerk. Zijn er in een bepaalde omgeving veel elektrische apparaten in gebruik die dicht op elkaar geplaatst staan, dan is de elektromagnetische straling hoog, waardoor snel storing kunnen optreden. De FTP kabel is dus voorzien van een beschermend folie, waardoor de elektriciteit die door deze kabel heen loopt, niet beïnvloed wordt door de elektromagnetische interferentie veroorzaakt door andere kabels of apparaten. 

FTP kabel voor betrouwbaarheid en bescherming

De FTP kabel is het alternatief voor situaties waarin EMI wel een risico is op problemen. Een hogere dichtheid van elektronica en kabels vinden we vaak in de professionele sfeer. Kantoren en centrales zijn veel voorkomende plekken waar de kabel onmisbaar is om een goed werkend netwerk aan te leggen. Kies in dergelijke omstandigheden dus altijd voor een FTP kabel om het risico op storingen te minimaliseren. 

Wanneer kiezen voor UTP kabels?

UTP kabels zijn prima geschikt voor gebruik in netwerken waarin het risico op het optreden van elektromagnetische interferentie zeer laag is. Je zult deze kabels dus met name in kleine netwerken aan treffen en dan vooral in omgevingen waarin de dichtheid van elektrische apparaten en kabels aan de lage kant is. Heb je thuis een netwerkkabel nodig, dan is het vaak meer dan genoeg om een UTP kabel aan te schaffen. Want ondanks dat we tegenwoordig allemaal steeds meer elektrische apparaten en de daarbij behorende kabels in huis hebben, is er vrijwel geen risico op storingen door EMI in huiselijke omstandigheden. Leg je dus thuis een netwerk aan? Dan is de UTP kabel een prima keuze aangezien een FTP kabel niet noodzakelijk is.