Een personeelstekort, tegenwoordig zie je het bijna overal. Denk bijvoorbeeld aan de horeca. Overal op het nieuws komt wel voorbij dat horecazaak eigenaren aangeven een probleem hebben. Dit probleem heeft er mee te maken dat ze, ondanks workforce management, de roosters niet rond weten te krijgen. Workforce management is een soort software die helpt bij een rooster maken op basis van de verwachte drukte, de beschikbaarheid en de kwaliteiten van de werknemers. Het niet rond kunnen krijgen van de roosters wordt veroorzaakt door het personeelstekort. Hoe heeft dit personeelstekort eigenlijk kunnen ontstaan? Dat heeft met name te maken met twee factoren.
Betere alternatieven
De eerste factor is dat er tijdens de corona pandemie niemand naar de horeca kon en de werknemers, ondanks afhaal, minder konden werken. Hierdoor zijn deze werknemers ergens anders, sommigen tijdelijk, gaan werken. Sommigen gingen bijvoorbeeld bij corona-teststraten werken. Naast dat deze natuurlijk wel open waren, lag het loon hier ook aanzienlijk hoger. Dit zorgt ervoor dat zodra de horeca weer open ging, er mensen, waar mogelijk, liever bij de corona-teststraten blijven werken. Ook is voor deze werknemers de standaard voor hu loon hoger komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat zij al snel het loon in de horeca te laag vinden en op zoek zullen naar andere opties.
Corona is niet weg
De tweede factor is dat corona, naast de klassieke ziekten zoals groep, nog altijd rond heerst. Dit zorgt ervoor dat er meer uitval is door ziekte en de horecazaak eigenaar meer mensen aan zal moeten nemen om zijn rooster te kunnen vullen. Naast de geplande uitval, omdat iemand weet dat hij een tijd in quarantaine zou moeten, is er ook de ongeplande uitval. Dat is dat aan het begin van de werkdag iemand wakker wordt en ziek is. Dit zorgt ervoor dat er op het laatste moment nog vervanging gezocht moet worden of dat er in principe teveel mensen ingepland moeten worden.