Zakelijk

Alles over ondernemen

De internationale norm ISO27001

De beveiliging van belangrijke informatie binnen een bedrijf heeft een grote rol. Kennis en informatie beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, verlies of onzorgvuldigheid wil elk bedrijf natuurlijk het liefst voorkomen. De internationale norm ISO27001 is opgesteld om de informatiebeveiliging binnen een bedrijf te beschrijven en beheersen. Door middel van een procesgerichte aanpak voor het organiseren van het managementsysteem weet je zeker dat alle informatie binnen het bedrijf op de juiste manier is beveiligd. In dit artikel leggen we meer uit over de norm ISO27001 en hoe deze behaald kan worden. 

Waarom de norm ISO27001

De implementatie van een Information Security Management System (ISMS) biedt een oplossing voor risico’s op het gebied van informatiebeveiliging, en zorgt ervoor dat het makkelijker onder controle kan worden gehouden tijdens een noodgeval. Een ander voordeel is dat de processen geoptimaliseerd worden en dat je hierop kosten kan besparen. Dit komt goed uit voor het bedrijf, maar ook voor de klanten. Daarnaast wordt het vlak van informatie op een professionele en gestructureerde manier aangepakt.

Ook extern heeft de implementatie van een ISMS veel gevolgen. Je bedrijf behaalt een ISO27001 certificaat wat een beter imago geeft aan het bedrijf en bewijst dat je onderneming de beveiliging van cruciale gegevens en ook persoonsgegevens serieus neemt. Daarnaast onderscheid je als bedrijf jezelf van concurrenten. Het behalen van een ISO27001 certificaat is erg belangrijk omdat je zowel intern als extern veel voordelen hieraan overhoudt. Bij Mr. Franklin kan je begeleid worden in het kader van de ISO27001 certificaat en hoe je deze kan behalen. 

Ben je van plan om aan de slag te gaan met deze certificering binnen je onderneming maar weet je niet waar je moet beginnen op het gebied van inhoud, voordelen of de norm? De experts van Mr. Franklin begeleiden het bedrijf op weg naar een certificering. Een ISMS moet aansluiten bij de strategie die op dit moment wordt gebruikt binnen je bedrijf. De experts helpen met het opzetten, implementeren en monitoren van een managementsysteem op het gebied van informatiebeveiliging. Ook kan het systeem worden onderhouden en verbeterd wanneer dit nodig is. 

Het plan van aanpak van Mr Franklin

Door middel van een aantal stappen te nemen zorgt het bedrijf Mr Franklin ervoor dat het optimale resultaat wordt bereikt op het gebied van informatiebeveiliging. Als eerst wordt er gekeken naar de lopende processen binnen een bedrijf en hoe deze verbeterd kunnen worden. Vervolgens wordt er gekeken hoe een ISMS geïmplementeerd kan worden in het systeem. Na het doorlopen van het systeem en als alles af is ben je klaar om een certificaat aan te vragen. 

Het is vervolgens wel nodig om het systeem te laten certificeren bij een extern bedrijf. Deze certificeringen worden gedaan door aparte instanties die hiervoor gecertificeerd zijn. Er wordt gekeken naar de normeisen en hoe deze worden toegepast binnen je bedrijf. Informatiebeveiliging is in elke sector erg belangrijk, vooral om persoonsgegevens en andere belangrijke data te beschermen. Op de website van Mr. Franklin leer je meer over hoe dit certificaat behaald wordt.