Zakelijk

Alles over ondernemen

Aluminium: een metaalsoort met verschillende doeleinden

aluminium buis 1

Misschien ken je aluminium wel van de rol aluminiumfolie in je keukenla, maar aluminium is veel meer dan dat. Aluminium is een zilverwit, zacht, niet-magnetisch en kneedbaar metaal soort. Het is het derde meest voorkomende element na zuurstof en silicium en daarnaast het meest voorkomende metaalsoort in de aardkorst. Wat aluminium opmerkelijk maakt, is de lage dichtheid van het materiaal. Een aluminium leverancier kan aluminium halffabricaten leveren in de meest uiteenlopende legeringen en maatvoeringen. Deze halffabricaten worden onder andere vaak gebruikt in de jachtbouw, constructie, machinebouw, carrosseriebouw, verspanende industrie, voedingsindustrie, automotive, utiliteitsbouw, transport en apparatenbouw. Veel verschillende en uiteenlopende doeleinden dus!

De verschillende eigenschappen van aluminium

Het materiaal aluminium heeft vele verschillende eigenschappen. Zo heeft het materiaal fysieke, maar ook chemische eigenschappen. Om te beginnen zijn hier een aantal van de fysieke eigenschappen van aluminium. Aluminium is zacht, is van lichtgewicht en heeft een laag smeltpunt; namelijk 660,3 graden Celsius. Het materiaal heeft een hoge elektrische en thermische geleidbaarheid en het is ductiel, wat betekent dat het materiaal makkelijk tot bijvoorbeeld draad kan worden getrokken of in verschillende vorm kan worden gegoten. Dan een aantal van de chemische eigenschappen van aluminium; aluminium is zeer reactief, vooral bij hoge temperaturen. Aluminium is ook bestand tegen corrosie, dankzij de beschermende oxidelaag die aluminium heeft.

Waarvoor kun je aluminium allemaal gebruiken

Er zijn talloze mogelijkheden voor het gebruik van aluminium. Om te beginnen, kun je een geperforeerde plaat aluminium enorm veelzijdig gebruiken door de verschillende soorten perforaties die in het materiaal kunnen worden gemaakt. Aluminium wordt onder andere enorm veel gebruikt in de transport industrie, voor bijvoorbeeld het maken van vliegtuigen, treinen en boten. Ook wordt aluminium gebruikt veel gebruikt voor verpakkingen, bij bijvoorbeeld het maken van blikken voor dranken, maar ook voor voedselverpakkingen, zoals het eerder genoemde welbekende aluminiumfolie. Aluminium wordt ook veel gebruikt voor de producten van verschillende huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, fornuizen en wasmachines. Er zijn talloze opties om aluminium te gebruiken!